Skriftlig fråga 9/2021-2022

Lagtingsår: 2021-2022
Typ av dokument: Skriftlig fråga

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

SKRIFTLIG FRÅGA nr 9/2021-2022

Lagtingsledamot

Datum

 

Camilla Gunell

2022-04-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands situation i den säkerhetspolitiska redogörelsen

 

 

Under våren kommer en av de viktigaste dokumenten någonsin till riksdagen, regeringens säkerhetspolitiska redogörelse som är under beredning i ministerierna. Mot bakgrund av den nya säkerhetspolitiska situationen som uppstått genom Rysslands krig i Ukraina och de vidriga brott mot mänskligheten som just nu pågår, kommer redogörelsen att behandla Finlands säkerhetspolitisak ställningstaganden, eventuella anslutning till försvarsalliansen Nato och/eller andra försvarspolitiska samarbeten. Dessa påverkar också Åland och vår demiliatriserade och neutraliserade status samt annan påverkan som kriget har på vårt samhälle exempelvis tillgång på energi, drivmedel, livsmedel samt flyktingmottagande.

 

Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga:

 

På vilket sätt arbetar landskapsregeringen för att få in skrivningar och konsekvensanalyser om Ålands situation i regeringens säkerhetspolitiska redogörelse till riksdagen?

 

 

Mariehamn den 8 april 2022

 

 

Camilla Gunell