• Publicerad måndag den 19 september 2016 kl. 8:56

Pettersson deltog i de europeiska talmännens möte i Strasbourg

I egenskap av det internationella BSPC-samarbetets vice ordförande deltog lagtingsledamoten Jörgen Pettersson under torsdagen och fredagen förra veckan i European Conference of Presidents of Parliaments i Europarådets byggnad i Strasbourg. Konferensen ordnas vartannat år och samlar talmän och presidenter från 47 olika europeiska länder samt en handfull observatörer av vilka BSPC är en. Årets teman var tre:
1.     Flyktingkrisen i Europa. Vilken roll och vilket ansvar har olika parlamenten?
2.     Nationella parlament och Europarådet; hur stärker vi demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättssamhället (Rule of Law.)
3.     Parlamenten måste mobilisera i kampen mot hat och för ett inkluderande och icke-rasistiskt samhälle. #NoFearNoHate
Pettersson höll ett anförande för BSPC:s räkning i den första delen av konferensen och lyfte bland annat Ålandsexemplet som ett utmärkt exempel på historisk krishantering. Ur något riktigt besvärligt uppstod en lösning som över tid visat sig vara framgångsrik och som har skapat det vi i dag kallar ”Fredens öar” vilket vi gärna delar med oss av. Intresset var efter anförandet stort för att benakta sig mer med självstyrelsen. Vidare underströk Pettersson vikten av att de europeiska länderna jobbar gemensamt för att kunna hantera flyktingkrisen i världen. Det duger inte att alla koncentrerar sig på sitt eget land när människor flyr för sina liv.
BSPC (Östersjökonferensen) är en utomordentligt betydelsefull plats för parlamentariska diskussioner över hela Östersjön och ett bra läge att föra fram Ålandsexemplet. BSPC bildades år 1991 som en motreaktion till det kalla kriget och har sedan dess varit med och skapat Östersjön till en framgångsrik del av världen. Här kan man läsa mer om Strasbourgmötet på BSPC:s hemsida och här finns hela talet till de europeiska talmännen på engelska.
I samband med mötet uppstod massor av chanser till diskussioner med såväl grannar som kolleger längre bort. Bland dem Jörgen Pettersson träffade och diskuterade med finns Finlands talman Maria Lohela och Sveriges talman Urban Ahlin som båda har hyggliga insikter i den åländska självstyrelsen. Än mer speciellt var det, enligt Pettersson, att berätta om Ålandsexemplet för den ryska federala rådets talman Valentina Matvijenko och tyska Bundestags president Norbert Lammert vilka nu vet mer om vår åländska vardag än tidigare.